(Voor bijbehorende foto’s klik hier Picasa Webalbums – Maarten – Transport mei… )

Het vervoer van hulpgoederen gaat gewoon door, inmiddels staat de teller van dit jaar alweer op vijftien. Het begint eentonig te worden maar de vraag naar hulpgoederen neemt steeds toe. De economie draait niet goed in Roemenië en juist de mensen die het toch al niet breed handen worden hard getroffen.

De werkeloosheid loopt op en het aantal mensen dat in financiële problemen raakt of dreigt te raken groeit maar door. De regering neemt allerlei noodmaatregelen maar of het gaat helpen blijft de vraag, een interessante link met nieuwsfeiten o.a. hierover is http://www.nederland.ro/ .

Dinsdag 11 mei

Met enige vertraging vertrokken Klaas Groot en Maarten Koel naar Breaza in Roemenië. Op het laatste moment moesten we van trekker wisselen i.v.m. een motorstoring. Met een goed uitgeruste Mercedes vertrokken we uiteindelijk op 9 uur i.p.v. 4 uur. We kwamen tot een autohof in Regensburg waar we de nacht hebben doorgebracht.

Woensdag 12 mei

We reden zonder noemenswaardig oponthoud tot Cicuea in Roemenië waar we de nacht doorbrachten bij het ons welbekende wegrestaurant Route 60.

Donderdag 13 mei

We vertrokken weer op tijd voor het laatste deel van onze trip naar Breaza, onderweg kregen we een lekke band met de trailer. Gelukkig konden we dit probleem oplossen. In Breaza viel ons weer een hartelijk welkom ten deel bij Imola en Csaba Fazakas en vader en moeder Boros. De kinderen die er worden opgevangen waren er opgewonden van en vonden het weer prachtig allemaal. Het lossen ging voorspoedig. We hadden o.a. een hele partij babyvoeding mee. Verder veel kleding, chips, speelgoed en ook medische apparatuur, verbandmiddelen en medicijnen.

De ziekenhuizen worden behoorlijk gekort en hebben geen voldoende geld meer om medicijnen te kopen e.o. nieuwe apparatuur. Ook met de betaling van salarissen hebben ze problemen. De verhalen over verkwisting etc. doen natuurlijk de ronde, maar ook instellingen die op een goede manier worden gerund, komen in de problemen. De nierdialyse apparaten en beademingsmachines die we mee hadden, vonden dan ook gretig aftrek, net als de andere medische artikelen.

Na het lossen hebben we een aantal kantoormeubelen bij de nieuwe priester gebracht. Deze gaan gebruikt worden in de pastorie die de mensen uit het dorp nu aan het verbouwen/ uitbreiden zijn. In Reghin hebben we bij vader en moeder Soos nog wat goederen gebracht, o.a. een prachtige scootmobiel voor Stefan die een knieoperatie heeft ondergaan en niet goed kan lopen. Hij moet nog wel even oefenen, maar ze waren er heel blij mee. Bij een plaatselijke bandendealer hebben we de lekke band van de trailer laten repareren.

Vrijdag 14 mei

De mensen ter plaatse willen graag wat terug doen voor wat wij voor hen betekenen. Onderweg hadden we daarom het plan opgevat een start te maken met het opknappen van onze trailer. Het is een prima trailer voor ons werk; hij kan echter wel een kwastje verf gebruiken. Vooral het verwijderen van de roest is geen leuk klusje. Aan het eind van de dag stond een groot deel van de trailer in de grondverf en waren er een aantal mankementen opgelost.

De kinderen die bij Imola en Csaba worden opgevangen, worden vrijdagmiddag naar huis gebracht en zondagmiddag weer opgehaald. Samen met Imola heb ik dat klusje voor mijn rekening genomen. Het verschil tussen de thuissituatie en die in Breaza is enorm. Catalin een leuke jongen van zeven jaar oud gaat in Breaza voor het laatste jaar naar de kleuterschool. De achterstand in zijn ontwikkeling die hij had opgelopen door de primitieve thuissituatie heeft hij bijna ingelopen. De vader is herder en drinkt (teveel). Geld komt er te weinig binnen en het is ook een liefdeloze omgeving thuis. Op de terugweg door het dorp kwamen we de vader tegen met zijn kudde koeien, maar een groet kon er niet van af.

Madaline is ook zeven jaar oud en gaat naar de lagere school in Reghin. Het is een bescheiden, lief meisje. Ze kan goed meekomen op school en past zich gemakkelijk aan. De thuissituatie is ook daar niet best. De vader is koster in de kerk en zingt in het kerkkoor; het inkomen is laag. Beide ouders drinken (teveel) en vooral de vader heeft dan last van losse handjes. In en om het huis is het een bende. Een broertje van drie jaar oud komt misschien het volgend seizoen ook in Breaza wonen.

De broertjes Bogdan en Alex worden in het weekend opgevangen op het boerderijtje van hun tante en oom, als hun vader niet thuis is. De vader werkt als los arbeider bij boeren en maakt in het seizoen lange dagen. De beloning bestaat uit eten, drinken en een beetje geld. Het is een aardige man die het op deze manier net kan redden. Hij zorgt zo goed mogelijk voor zijn kinderen.

Bogdan is een intelligente jongen die het echter niet zo getroffen heeft met zijn onderwijzeres. Dit is er nog een van de oude stempel, orde in tucht staan hoog aangeschreven bij haar. Bogdan kan hier niet goed mee omgaan en is nogal eens het slachtoffer van de nukken van de juffrouw. Volgend jaar naar een andere school lijkt de beste oplossing. Alex gaat nog naar de kleuterschool hij is vijf jaar oud en een blij ventje.

De kinderen zijn blij dat ze op deze manier worden opgevangen en het komt ze aan niets tekort in Breaza. Het is leuk om dit een aantal dagen van nabij mee te maken.

Zaterdag 15 mei

Samen met Csaba hebben we de truck schoongemaakt een paar lampjes vervangen. We hebben de grasmaaier naar het voetbalveld gebracht zodat de vader van Imola het gras daar kon maaien. De gemeente zorgt voor de benzine en na vijf uur rondjes rijden zag het veld er weer goed uit.

Met Imola ben ik op bezoek geweest bij de nieuwe priester en zijn vrouw, aardige en hulpvaardige mensen. Het zaaltje waar de kinderen voor de zondagschool bij elkaar komen is te klein geworden. Bij de vorige priester gingen de kinderen er met tegenzin naar toe, nu komen er zo veel dat er een nieuwe zaaltje bijgebouwd moet worden. Mensen uit het dorp doen dit als vrijwilliger en dragen geld bij naar vermogen. Van Hans Kamp hadden we een aantal kozijn en deuren gekregen, deze konden ze prima gebruiken hiervoor. Het aantal mensen dat de kerk bezoekt groeit gestaag. De vrouw van de priester werkt als vrijwilliger in het ziekenhuis van Reghin en heeft een baan als verpleegkundige bij een thuiszorg instantie. Ze doet dit werk met heel haar hart en de mensen zijn blij als ze komt. Je kunt merken dat ze graag mensen helpen om hun problemen te helpen oplossen. We hebben nog een mooi hammondorgel kunnen geven ter vervanging van het totaal versleten huisorgeltje.

Bij het station van Reghin hebben we de bus van Annemieke geladen i.v.m. onderhoud in Nederland en de APK keuring. Er was niet veel gelegenheid met elkaar te spreken, maar de gebeurtenissen in en om haar huis staan op haar website http://www.casa-ana.nl/

In de avonduren hebben we nog kunnen overleggen omtrent het werk van Csaba en Imola met de kinderen en hun hulpverlening aan de mensen in Breaza en omgeving die dit nodig hebben. Nog een paar maanden en dan is Imola klaar met haar studie als sociaal werker. Een prachtige studie volgens Imola, die echter niet goed aansluit met de realiteit. Door deze studie heeft ze veel contacten opgedaan die belangrijk zijn. Met hun zoon Milan gaat het goed. Hij wil de hele dag buiten zijn en met de andere kinderen spelen is helemaal geweldig. Csaba helpt ander mensen, zorgt voor het onderhoud, brengt en haalt de kinderen naar school en huis. Ook doet hij de zware klussen, kort geleden heeft hij een nieuwe voorraadkamer gemaakt in de kelder, de fundering van de keuken versterkt, drainage gemaakt etc.. Het huis ziet er perfect onderhouden uit.

Zondag 16 mei

We hebben nog een fiets gebracht naar Annemieke omdat de bus naar Nederland is. We konden nog even het stookhok bekijken met de oude houtkachel. Hier moet nog wel wat aan gebeuren! In de achtertuin is nu een mooie speeltuin gemaakt inclusief een hekwerk erom heen.

De nieuwe gebouwde huisjes hebben we ook bekeken, ziet er geweldig uit, het oude huis is nog meer ingestort net op tijd eruit dus. Het gaat goed met de families. Roelof en Ronald zorgen ervoor dat de mannen aan het werk blijven. Aan de basisbehoefte, een dak boven je hoofd, is voldaan en daar is iedereen heel gelukkig mee.

Daarna gingen we de kinderen weer ophalen, dit keer in de stromende regen, het was weer mooi om mee te maken. Klaas kwam nog op bezoek met de familie Soos zodat we weer een gezellige avond hadden.

Maandag 17 mei

Vrijwel de hele dag in de regen gereden. Vooral in Hongarije harde wind en regen, de velden stonden blank, een enorme schade voor de landbouw. Niet ver van Oradea stond het verkeer vast i.v.m. een ongeluk. We besloten net als vele andere een stuk binnendoor te gaan rijden. Het haalde niet veel uit, bij een spoorwegovergang konden auto’s elkaar nauwelijks passeren zodat we ook daar in de rij stonden te wachten. We kwamen tot de grens Hongarije-Oostenrijk. In het zgn. Paprika Hotel zagen we op het nieuws opgewaaide bomen, vrachtwagens en overstromingen.

Dinsdag 18 mei

Weer op tijd vertrokken en tot Beek doorgereden , weer Nederlands eten een krant etc., ook wel weer eens prettig.

Woensdag 19 mei

Bij Verkade in Zaandam de bus eruit gereden en weer vier pallets verse Verkade koek meegekregen. De bus naar Dirk Barten gebracht waar Marco hem goed gaat nakijken en APK keuren. Volgende week gaan we hem dan weer laden en wegbrengen. De trailer afgekoppeld en de trekker weer schoongemaakt, deze geslaagde rit ook weer afgerond.

Iedereen bedankt die dit transport heeft mogelijk gemaakt!

Voor foto’s klik hier Picasa Webalbums – Maarten – Transport mei…