Met hulpgoederen en producten van Verkade

Containers staan klaar voor Haïti door melchert leguyt

assendelft – De Stichting Promotie heeft twee containers klaar staan om te verschepen naar het door aardbevingen getroffen Haïti. Een met hulpgoederen als rolstoelen, krukken, matrassen, rollators en looprekken en één met producten van Verkade. De laatste zit volgestopt met producten als sultana’s, knappertjes, crunchies, zeven granenkoeken en beschuit.

Wormerveerder Klaas Groot is één van de vrijwilligers van de Stichting Promotie, die is voortgekomen uit de Zaanse motorclub Mozamo. Normaal levert de stichting hulpgoederen aan projecten in Roemenië en Bulgarije. Er gaan jaarlijks zo’n dertig transporten naar het voormalige Oostblok.

Dit keer stuurt Promotie echter ook twee containers naar Haïti. ,,De ellende is daar zo groot, die mensen hebben onze hulp hard nodig’’, zegt Groot.

De Wormerveerder heeft zijn domicilie in de voormalige Woonmall in Assendelft, waar de Stichting Promotie een opslagplaats van 1200 vierkante meter heeft. De ruimte staat stampvol met rolstoelen, krukken, incontinentiemateriaal, bedden, schoolmeubilair en andere hulpmiddelen.
De goederen zijn (onder meer) afkomstig van het Zaanse bedrijf Verhoef Revalidatietechniek, zorginstellingen, ziekenhuizen en particulieren. Ze mogen in Nederland niet meer gebruikt worden, omdat er iets aan mankeert of omdat ze afgeschreven zijn. Veel spullen zijn echter nog prima te gebruiken en anders repareren Groot en zijn ’collega’s’ ze wel. ,,Van twee kapotte rolstoelen kun je meestal nog één goede maken’’, zegt de Wormerveerder.

De stichting heeft veel ervaring met het transporteren van goederen naar Roemenië en Bulgarije, maar het door rampspoed getroffen Haïti is een ander verhaal. De infrastructuur ligt in puin en er heerst chaos op het eiland. Toch heeft Groot er alle vertrouwen in dat de twee containers op de juiste plek terecht komen. ,,We hebben een goede samenwerking met de internationale hulporganisatie Gain, die ook een afdeling in Nederland heeft. Gain heeft mensen op Haïti zitten die de containers kunnen begeleiden en zorgen dat ze goed terecht komen.’’

De containers worden verscheept vanuit Rotterdam. Groot weet dat de haven van de hoofdstad Port-au-Prince vernield is. ,,Maar er wordt hard aan gewerkt om die haven toegankelijk te maken en anders is er nog de mogelijkheid om uit te wijken naar een haven aan de noordkust. En als dat niet lukt gaan de containers naar Santa Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse republiek, dat aan Haïti grenst. Vandaar gaan ze dan over land naar het rampgebied.

Groot geeft zijn krachten al jaren aan de hulporganisatie. ,,Ik was motorrijder en één van de mensen die zich bij Mozamo inzette voor de hulptransporten naar Roemenië en Bulgarije. Op een gegeven moment waren er echter mensen bij Mozamo die zich terecht afvroegen wat we nou waren: een motorclub of een hulporganisatie. Daarop is de Stichting Promotie ontstaan.’’ (Stichting  Pro ROemenië MOtorrijders acTIE)

 

Laatste nieuws:

Heerhugowaard, 27 januari 2010.

Aan vrijwilligers en belangstellenden,

De ernstige gezondheidsproblemen die gisteren aan het licht zijn gekomen bij onze trouwe vrijwilliger Joop Jansen, werpen een schaduw op een mooie dag in het bestaan van Stichting Promotie. Joop is een man van niet zeuren maar doorgaan en met deze gedachte in mijn hoofd schrijf ik dit verslag van het laden van een container met bestemming Haïti.

In samenwerking met Stichting GAiN uit Doorn / Schoonrewoerd hebben we de mogelijkheid aangrepen een container hulpgoederen te verschepen naar Haïti. GAiN heeft daar een eigen locatie en mensen die deze goederen op een goede manier kunnen verspreiden.

Van GAiN hebben we een aantal hulpgoederen ontvangen, van Verkade Zaandam zijn 10 pallets Sulana’s binnengekomen. Vanuit eigen voorraad hebben we nog het nodige kunnen aanvullen. O.a. 60 rolstoelen en 750 krukken uit het magazijn van Klaas Groot. Niet onbelangrijk de 120 waterfilters van stichting Ibota!!  Lees hier over hun hulp aan Myanmar (voorheen Birma)

Het laden ging voorspoedig Jaap Koning, Klaas Groot, Haye Nicolay, Wim Loos en Maarten Koel hebben deze klus geklaard. Roelof Bus van Stichting Immanuel kwam op bezoek om van zijn werk in Roemenië te vertellen. Dit is tussen de bedrijven door nog aardig gelukt. Roelof stak al snel zijn handen uit de mouwen om te helpen met het laden.

Uit onverwachte hoek hebben we assistentie gekregen van een aantal bedrijven, De Waard Transport heeft de koek geladen in Zaandam en naar Heerhugowaard gebracht. Albert Keizer Transportheeft de rolstoelen uit Assendelft naar Heerhugowaard gebracht. De firma Spaansen uit Winkel is vandaag een trailer babyvoeding aan het laden in Luik met bestemming GAiN Schoonrewoerd.

Harmen en Janny Hulsman kwamen ook nog even op bezoek om goederen met bestemming Roemenië te brengen. Tussen de bedrijven door konden we ook daar nog even mee bijpraten.

Het ging allemaal lekker vlot en de container was om 15 uur geladen. Het vertrek uit Rotterdam is aanstaande zaterdag en op 12 februari komt het schip aan in de Dominicaanse Republiek. Vandaar uit duurt het nog twee a drie dagen voordat de container op de basis van GAiN in Haïti aankomt.

Om een indruk te geven van wat we geladen hebben, zie de foto’s en de laadlijst. Ik plaats hierbij de kanttekening dat de aangegeven waarde een voorzichtige schatting is. Onze goederen krijgen we “om niet” (gratis), dus is de werkelijke waarde voor ons lastig te bepalen.

Maarten Koel.