Dit jaar is Stichting Promotie in staat om maar liefst 3.200 kerstpakketten naar Roemenië te brengen. Wij trekken ons daarbij vooral het lot aan van armlastige ouderen en van kinderen uit arme gezinnen. We zijn dan ook dankbaar dat we zoveel pakketten onder hen kunnen verspreiden.

Waarom doen we het nu op deze manier, terwijl voorheen terplaatse de pakketten werden samengesteld met aldaar ingekochte goederen ?

Uit onderzoek is gebleken dat veel van de artikelen die aangeschaft zouden worden aanzienlijk goedkoper zijn in Nederland. Bijv.: een kilo macaroni kost hier in een supermarkt ong. €0,65 terwijl dat in Roemenië zeker € 1,50 kost. Je kunt dat in zo’n arm land bijna niet geloven, maar het is waar.

Om de plaatselijke middenstand te ondersteunen hoefden we het ook niet te doen want de kleine middenstanders konden die grote hoeveelheden niet leveren of waren nog duurder. Daarbij komt ook nog dat vrijwel alle grotere supermarkten, die het wel kunnen leveren, eigendom zijn van buitenlanders die echt niet armlastig zijn.

Bovendien hadden we zelf ook nog een grote voorraad aan koek, knuffels, cosmetica e.d. Een pallet met een paar duizend deo-rollers of flessen shampoo in één keer naar een verdeeladres brengen geeft daar voor onze contactpersonen ontstellend veel onrust en extra werk waar ze echt niet op zitten te wachten. Hierdoor was het veel zinvoller deze (extra) artikelen nu, met een grote groep vrijwilligers, te verdelen over de 3200 pakketten.

Al deze overwegingen bij elkaar brachten ons tot het besluit om het samenstellen van de kerstpakketten dit jaar op deze manier te organiseren.

Uiteindelijk zijn het pakketten geworden die per stuk zo’n 17 kg. wegen. Niet kinderachtig dus. Mede daarom is besloten om het overbrengen van de pakketten in twee etappes te doen, anders worden de trailers overbeladen en krijgen we problemen.

  • Heel even hebben we nog overwogen of deze overwegingen opgingen voor onze projecten in Bulgarije, maar al gauw was duidelijk dat door de veel langere reis en de daarbij gepaard gaande extra kosten dit niet zinvol was. Voor die projecten blijven we dus op dezelfde voet doorgaan.
  • Het verspreiden van de pakketten in Roemenië verloopt via contactpersonen die we al langere tijd kennen en aan wie we dit met een gerust hart kunnen overlaten.
  • Om de trailers af te vullen, hebben we nog diverse andere goederen, afhankelijk van het afleveradres, bijgevoegd. Omdat de winter in aantocht is, hebben we heel veel kleding geladen. Dat is niet zwaar, wel volumineus en het belangrijkste: nodig!
    Ook hebben we nog een aantal bedden, rolstoelen e.d. bijgeladen.

Dinsdag 27 november 2012

Op maandag 3 december vertrekken er twee trailers met pakketten en andere hulpgoederen en op maandag 10 december nog eens twee trailers met pakketten naar Roemenië.

De goederen die nodig zijn om pakketten te kunnen maken, komen pas op het laatste moment binnen. Zoals het er nu naar uitziet op vrijdag 30 november. Dit heeft tot gevolg dat we vrijdagmiddag en zaterdagmorgen 1.800 pakketten moeten samenstellen en twee trailers laden(!).

Woensdag 5 december: Even een update van de kerstpakkettenactie.

Het eerste deel is gelukt en de eerste vrachtauto’s zijn vertrokken.

Afgelopen maandag zijn vier van onze vrijwilligers druk aan het opruimen geweest en hebben ook ongeveer 100 pakketten gemaakt.

Dinsdag zijn we met een groep van ongeveer twintig man bezig geweest met het maken van de laatste bijna 900 pakketten. Om ongeveer 14.00u. waren we hiermee klaar en was de produktie van 3.200 pakketten rond.
Geweldig al die hulp en de manier waarop is samengewerkt om dit prachtige resultaat te behalen.

Op het moment dat de laatste pakketten werden gemaakt, waren de eerste bijna op hun bestemming in Roemenië.
Jaap Koning en Nico Groot (HHW) hebben gelost in Marghita van waaruit de pakketten in het dorpje Getz worden verspreid.

Charles Buiter en Bert Korree hebben die middag bij Pieter Nagel in Minis gelost. Pieter helpt arme mensen in het dorp met een gaarkeuken-programma en hij is de leider in het door hemzelf gebouwde kerkje. Hier kun je de nieuwsbrief over het werk van Pieter en zijn vrouw vinden http://www.christengemeente-debron.nl/node/79. Na de maaltijd zijn ze verder gereden naar Cluj Napoca.

Vandaag (woensdag) is er weer hard gewerkt om twee trailers te laden, die volgende week naar Roemenië gaan. Ook dit is weer goed gelukt en om 15 uur stonden de twee trailers geladen en wel weer buiten. De opslag in Heerhugowaard is nu een stuk leger.

Jaap en Nico hebben in Salard het restant van de pakketten gelost. Inci en Domien Timmer runnen hier een project met kinderen. Naschoolse opvang, zondag school, knutselclub, jeugdwerk, maaltijdvoorziening voor de kinderen etc.
Een heel mooi project met vooral ondersteuning van mensen uit Kockengen. Hier is de website van deze stichting http://www.goudkockengen.nl/
Na het lossen zijn zij aan de terugreis begonnen en zullen in de loop van de vrijdag weer thuis zijn.

Charles en Bert stonden woensdagmorgen vroeg alweer te lossen in Floresti vlakbij Cluj Napoaca. Hier werkt en woont Marien Kroon met zijn gezin. Hier is hun website www.stcharis.org .

Het lossen ging vlot en daarna was Ticau aan de beurt. Hier werkt Reghina, de weduwe van een voorganger uit een plaatselijke kerk. Het is een zeer arme streek met veel zigeuners waar veel hulp nodig is.
St. Promotie heeft daar verschillende malen aan meegeholpen.
Lossen is daar vaak een beetje lastig, vanwege de opdringerige buurtbewoners. Er stonden drie politiemannen om de orde te handhaven en dat hielp. Ook hier ging het lossen dus goed en waren de ontvangers blij met de mooie pakketten die ze kunnen gaan uitdelen.

Het laatste adres was in de plaats Sighet. Hier gaan de mensen van “Stichting Vrienden van Sighet” uit Alkmaar al vele jaren naar toe. Charles belde dat ze daar om 20 uur gelost waren, hun trailer was leeg dus. Ze overnachten op de parkeerplaats van een hotel in Sighet en gaan daar ook eten. Vrijdagavond laat of zaterdagmorgen zullen ze weer in Heerhugowaard zijn. Hier de website van stichting Vrienden van Sighet: http://www.sighet.nl
Het fotoboek op picasa bevat weer nieuwe foto’s (de volgende zullen vooral zijn van het verdelen van de pakketten). https://picasaweb.google.com/111273008014201818308/Kerstpakketten2012

Alle organisaties die pakketten ontvangen gaan een verslag met foto’s maken, zodat een ieder die aan deze actie heeft bijgedragen kan zien en lezen wat het resultaat is.

Verslag van Maarten Koel over het tweede kerstpakketten-transport

Het wegbrengen met twee trailers van de laatste 1800 kerstpakketten naar Roemenië heeft ons in contact gebracht met pech aan de voertuigen en met echte winterse omstandigheden.

Jaap Koning en Peter Koene kregen op de heenweg al bij Wertheim te maken met een kapotte luchtbalg (voor de vering). Dat kostte hen bijna 3/4 dag, mede doordat deze niet in voorraad was bij de garage en per koerier opgestuurd moest worden. Uiteindelijk konden ze gelukkig wel verder met hun rit.

Jaap Ligthart en Maarten Koel zijn op weg naar hun bestemming in Botosani in een sneeuwstorm terecht gekomen en hebben de nacht noodgedwongen moeten doorbrengen tussen vele andere gestrande weggebruikers. Dit op 11 kilometer van de bestemming. De volgende dag is iedereen weer op weggeholpen door de brandweer en het leger, gelukkig zijn er geen ongelukken gebeurt.

Het lossen in Botosani ging met behulp van busjes, omdat vrachtwagens de stad niet in konden vanwege de meters dikke sneeuwhopen. Het lukte echter alles te lossen bij Cristi en de nacht konden we doorbrengen in Casa Iona. De kerstpakketten vonden de mensen geweldig.

Op vrijdagmorgen zijn we pakketten gaan brengen naar Elena, de moeder met vijf kinderen die (dankzij een aantal sponsors) door onze stichting geholpen worden met huisvesting, voedsel en begeleiding van onze contactpersonen. Prachtig om het enorme verschil te zien vanuit een onmogelijk hutje zonder verwarming en elektra. Gewoon niets dus en nu in een normaal huis met een warme kachel, voedsel, licht en een oude tv.
Iedereen was thuis omdat de scholen gesloten waren vanwege de sneeuw en de kou van -21. De begeleiding werkt goed. Het gezin komt weer op de rails en heeft weer een toekomst.

Onder gunstige weersomstandigheden zijn we vrijdag door een prachtig winters landschap naar Breaza gereden waar Jaap Koning en Peter Koene hun vracht al hadden gelost.

Zaterdag is weer een speciale dag geworden want we zijn pakketten gaan uitdelen in en rond het dorp Urmenis, samen met Imola en Elena de sociaal werker in dit gebied. In een klein gehucht daar wonen ongeveer 15 gezinnen. Ze moeten rond zien te komen van bijna niets. In een aantal gezinnen zijn veel kleine kinderen.
De huisjes zijn primitief, er is geen normaal werk. Vooral de oude mensen (met allerlei kwalen en gebreken) en de kleine kinderen die er wonen, moeten het ontgelden.
Enerzijds is het prachtig om deze mensen een pakket te mogen geven, maar de realiteit is dat echte oplossingen ver weg zijn en dat veel mensen een erg zwaar leven hebben daar.

In de namiddag hebben we pakketten weggebracht bij mensen in de buurt van Breaza. Een heel speciale ervaring voor ons allemaal.

Vandaag gaan we Csaba bezoeken in het ziekenhuis in Tirgu Mures. Het gaat goed met hem. Hij heeft andere medicijnen gekregen om zijn bloeddruk te reguleren en dit lijkt aan te slaan. Morgen mag hij weer naar huis.

Maandag zijn we vertrokken uit Breaza, maar eerst gingen de kinderen voor de eerste keer met de Mercedes bus naar school; alle papieren zijn nu gelukkig in orde. Een mooi gezicht al die glunderde gezichten.

Het reisdoel van ons, Jaap Ligthart en Maarten Koel, was Margitha om het geplaatste schooltje te bekijken en met Paul de voortgang te bespreken. Een paar kilometer van het einddoel kregen we echter problemen met de luchtdruk in het systeem. We konden nog net de boerderij bereiken. Morgen komen er monteurs om de zaak te repareren en hopen we weer verder te kunnen.

De afbouw van het schooltje gaat goed. Er komt een ander dak op en we hopen dat het over een maand klaar is. Paul vertelde over de verdeling van de kerstpakketten en liet ons hiervan foto’s zien – een groot succes – !! . Een goed gesprek gehad met Paul en Edith.

Morgen weer verder, we hopen donderdag thuis te zijn. Jaap en Peter zitten goed op schema en naar verwachting zijn die morgenavond thuis.

Csaba is weer thuis. Het bloeddrukprobleem is op te lossen met medicijnen. Geen andere problemen ontdekt, gelukkig. Feest in Breaza!!

De compressor van de truck bleek vandaag, dinsdag, echt stuk te zijn en moet worden vervangen. Dit gaat een paar dagen duren helaas. We hebben daarom besloten met een bedrijfsauto van de boerderij naar huis te rijden en later de gerepareerde truck weer op te halen.

Op dit moment van schrijven zijn we in het Paprikahotel op de grens van Hongarije en Oostenrijk en morgenavond zijn we weer thuis.

Dit was lang niet alles was ze meegemaakt hebben, maar een wat meer uitgebreid verslag, o.a. over het uitdelen van de kerstpakketten, komt nog.

Maarten heeft een “paar” foto’s van de reis gemaakt. Deze kunt u hier zien.